2024
Lukas Cornix, Amund Öhrnell, Ruben Risholm, Carin Castegren
Lukas Cornix född 1993 i Växjö, bor och arbetar i Malmö. De senaste två åren har hans måleri främst skett på papper. Det är gynnande då det passar hans praktik och process. Cornix arbetar väldigt snabbt och intuitivt. Men framförallt är det viktigt för hans undersökande av blandtekniker och de måleriska gesterna han söker. Måleriet Cornix söker äger rum utanför målningarna. Idéer som föds ur marginalerna. Fläckar och färgstänk som uppstår på ateljéväggar.
Amund Öhrnell, (f. 1995) arbetar med teckning, måleri, video och installation. I hans bildvärld återkommer skildringar av naturen och människans önskan att kapsla in och förstå den. Amund tog examen från konsthögskolan i Malmö år 2022 och lever och verkar för närvarande i Malmö.
Ruben Risholm (f. 1993) är skulptör och tecknare, med en masterexamen (2022) från konsthögskolan i Malmö samt studier vid bildkonstakademin i Helsingfors. Material som återkommer är trä och keramik. Hans konst handlar om kärlek, livet och döden.
Carin Alegre Castegren Carin Alegre Castegren (f. 1999 i Lissabon, Portugal) bor och arbetar i Malmö. Hon arbetar med måleri och processen har en central roll i arbetet: själva sökandet efter former blir till en viktig del av motivet som gestaltas.
Jonathan ”Ollio” Josefsson
Jonathan ”Ollio” Josefsson, född 1978 i Göteborg, har en bakgrund som graffitimålare. Han är utbildad i textilkonst vid Högskolan för Design och Konst i Göteborg och har experimenterat med många olika material och tekniker. Numera arbetar Jonathan framförallt med tuftade mattor och måleri i olika format.
Mattorna är abstrakta färgexperiment i organiska former. Mönster är återkommande i hans målningar, ofta i olika former och färger. Naturen är en stor inspirationskälla och Jonathan gillar att improvisera fram målningar och att experimentera med
olika former.
Ben Thompson & Maria Björklund
Maria Björklund, född 1953 i Lund.
Maria är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan Stockholm 1983-86, 1988-89 samt Slade School of Fine Arts London 86-88. Här möttes Maria och Ben. Maria utforskar den mänskliga varelsens fysiska och mentala tillstånd. Målningar växer fram som livet runtomkring. Resor, litteratur och möten är
inspirationskällor för hennes skapande. Marias målningar är ömsom starka ömsom blottlagda
Ben Thompson, född 1963 Wallingford England.
Ben är utbildad vid BA (Honours) Fine Arts Reading University England 1983-87, Postgradutate Slade School of Fine Art University of London 87-89. Myter och historier vävs samman med plats och landskapsskildringar i Bens måleri. Spåren av egna minnen uppstår som fragment i bilden. Färgfält och lagringar bidrar till speglingar av landskapets egen berättelse. Ben arbetar i akryl/tempera.
Paret träffades under 1980-talet på Slade School of Fine Art i London. Numera bosatta på en gård i Österlenska Svenstorp.
Ida-Lovisa Rudolfsson
Ida-Lovisa Rudolfsson, född 1979, har en MFA i Textilkonst från Högskolan för Design och konsthantverk i Göteborg och är sedan några år tillbaka verksam på Östra Orust. Sedan sin masterexamen 2010 har hon regelbundet gjort separat– och grupputställningar så väl runt om i Sverige som internationellt.
2020 gav hon ut den broderade bilderboken Efter stormen på Mirando Förlag som fick ett mycket fint mottagande och bland annat nominerades till Elsa Beskow-plaketten. Hennes verk finns representerade hos Göteborgs Konstmuseum, Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd, Stenastiftelsen och ett flertal kommuner runt om i landet.
”I min bildvärld befinner jag mig mitt i det tillsynes vardagliga och jag är en notorisk samlare – av ord, minnen, överhörda samtal, brottstycken från det alltid påslagna p1, människoöden, en tall som kroknat av vinden och en sorgsen färg på havet. Det stora och det lilla, allt och inget. Det lilla som kan bli det allra största, det stora som kan sluta som ingenting. Det är en mycket oregerlig samling och för att hålla den under kontroll är det en absolut nödvändighet att sy fast detta sammelsurium, stygn för stygn.
Youngjae Lih
Youngjae Lih, född 1984, är uppvuxen i Seoul i Sydkorea, och bor och är verksam i Malmö. Han är utbildad elektroingenjör vid Hong-Ik University. Lih bestämde sig 2010 för att bli konstnär och utexaminerades 2014 vid Korean National University of Art, Sydkorea. Han avlade en masterexamen vid Malmö Konsthögskola 2016 och arbetar numera också som lektor vid högskolan. Lih har ställt ut i Sverige, Norge, Tyskland, Italien, Belgien, Japan, Kina och Korea.
Han kommer i Pumphuset Konsthall att visa en serie silvergelatinfotografier. Dessa är svartvita bilder som han producerat genom experiment med egenutvecklade kemikalier och filmer. Detta experimenterande har resulterat i bilder vilka inte bara är typiska eller förväntade utan snarare ger en inblick i den kreativa utforskningen och oväntade utfallet som dyker upp ur dessa experiment.
Youngjae Lih tilldelades Beckers konstnärsstipendium 2021 för att han genom sin djupt personliga förståelse för teknologins funktionsformer skapar kommunikationsformer som lyfter fram både det enkla och det komplexa i teknikens möjligheter.Youngjae Lih, född 1984, är uppvuxen i Seoul i Sydkorea, och bor och är verksam i Malmö. Han är utbildad elektroingenjör vid Hong-Ik University. Lih bestämde sig 2010 för att bli konstnär och utexaminerades 2014 vid Korean National University of Art, Sydkorea. Han avlade en masterexamen vid Malmö Konsthögskola 2016 och arbetar numera också som lektor vid högskolan. Lih har ställt ut i Sverige, Norge, Tyskland, Italien, Belgien, Japan, Kina och Korea.
2023
Emm Berring
Minnet av doften av myllan och mossa som sjunker ner under fötterna. Minnet av att röra sig genom ett landskap. Men också minnet av hur oljefärgen glider över ytan i ett tidigare penseldrag, minnet av hur handen rör sig över målningen. Men utanför minnet som blandats med kroppens målande existerar naturen inte längre. Den har trätt in i en annan verklighet än omvärldens natur.
Måleriet växer fram ur sin egna process. Emm reagerar på infall, slumpartade händelser och handens misslyckanden och omförhandlar ständigt vad målningen är. Det är målningar utan förlagor och mål. Istället skapar hen dem i dialog med dem själva, intresserad av tillkomsten i måleriet.
2022 mottog Emm Berring Borstahusens Konstförenings första konstnärsstipendium
David Svensson
David Svensson, bildkonstnär, objekt och installationskonstnär, född 1973 i Skillingaryd. Han bor och verkar i Malmö. Han studerade vid Malmö Konsthögskola, Konstakademin i Stockholm och vid Kungliga Statens Kunstakademi i Oslo.
Yvonne Larsson
Yvonne Larsson född 1958 i Karlskrona är numera bosatt utanför Gyllebo på Österlen. Yvonne studerade vid Kristianstad Konstskola-79-81, och på Malmö Konstskola Forum-83-88. Hon finns representerad bla på Statens Konstråd, Malmö museum, Moderna museet och Kristianstads läns museum. Yvonne fick Henry Mayne stipendiet -21
Elisabeth Östin
Elisabeth Östin (1989) bor och arbetar i Arrie. Hon har en masterexamen från Konsthögskolan i Malmö 2019 med en termin vid Slade School of Fine Art i London. Östin har tidigare visat sina verk på Ravinen Kulturhus, Galleri Rostrum, Public Support i Vestfossen, Norge, Galleri Arnstedt, Skissernas Museum, Galleri Obra, Sölvesborgs Konsthall, Digitaliseum och Galleri Thomas Wallner. Hennes verk finns representerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ingår i Statens konstrådssamling, Uppsala kommuns samling och privata samlingar. År 2022 och 2020 tilldelades hon konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium.
Roger Svensson
Roger Svensson är född i Tingsryd 1964, och bor i småländska Urshult. Han utbildade sig på Konstfack i mitten av 80-talet, och har sedan dess varit en konstnär med många utställningar.
Hasse Karlsson
Hasse Karlsson är född 1952 i Falkenberg och bosatt i Vitemölla. Han är n av Sveriges absolut främsta akvarellmålare.
Kön ringlar sig alltid lång framför hans hus när det är dags för Konstrundan på Österlen. ”Akvarellmåleri innebär att tämja pigmenten i samklang med naturen. Oftast är jag ute och målar i den miljön där färgskalan motsvarar den inom mig.”
2022
SVAJS, Susanna Salifou Nygren och Vanja Gyllensköld
Susanna Salifou Nygren (f 1956) är uppvuxen på landet utanför Örebro och numera verksam i Stockholm. Konstnärlig utbildning från bl.a Konsthögskolan Valand 1986-91, Gerleborgs målarskola 1984-86, Birkagårdens Folkhögskola 1981-83. Vanja Gyllensköld (f 1962) är uppvuxen i Stockholm. Konstnärlig utbildning bl.a från Konsthögskolan Valand, Kunstakademie Dusseldorf, och Gerleborgsskolan. Deras förnamn, Susanna och Vanja, bildar det förkortade anagrammet SVAJS, som också har blivit utställningens titel
Lars Nordin
Lars Nordin (f 1953) är uppvuxen i Halmstad. Han har drivit egen reklambyrå under hela sitt verksamma liv och arbetat aktivt med konst vid sidan av. Grundutbildning inom konst fick han vid KV:s Konstskola vid Göteborgs Universitet på 70-talet. Sedan slutet av 80talet har han dessutom drivit Galleri Tres Hombres Art tillsammans med Per Gessle i Tylösand. Under senare decennier har han även hunnit med att designa inredningen till flera av landets största inomhus arenor, designa flera mattkollektioner samt en del möbler. Allt med konsten som en ledstjärna och som en central del i sitt skapande.
Lotta Melin
Lotta Melin är född i Gällivare 1961 och uppväxt i Umeå. När hon var 17 år flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig inom dansen. Hon blev en välkänd och hyllad koreograf men efter en kris tog hon farväl av dansen och började måla. Men hon har inte lämnat dansen helt. De senaste åren har Lotta Melin skapat och framfört performanceverk till maken Jan Håfströms utställningar. I en dröm fick hon uppmaningen att börja måla. I samma dröm fick hon också instruktioner hur hon skulle måla; på rispapper med tusch, i rött och svart. Hon följde uppmaningen och överraskade både sig själv och omgivningen med den drivna tekniken. Kroppen har varit hennes redskap, nu är den hennes motiv.
Jan Håfström
Jan Håfström föddes 1937 och är främst känd som målare, tecknare och skulptör. Han studerade filosofi och konsthistoria och tog en fil kand-examen 1962 och utbildade sig senare på Kungliga Konsthögskolan. Han debuterade som konstnär redan 1966. Idag intar han en central position i den svenska konstvärlden.
Björn Rantil
Björn Rantil, född i Landskrona 1943, är bosatt i Göteborg sedan 1973. Björn växte upp i Landskrona och tog studenten 1964, och arbetade under flera somrar som badvakt på badplatsen Cement här i Borstahusen. Därefter blev det studier vid Lunds Universitet.
I Still Life / Work Life förenas två vitt skilda fotografiska genre, stilleben och dokumentär fotografi genom ett omfattande och varierat urval ur Hasselbladstiftelsens samling. Björn Rantil är bland de 25 konstnärer från olika generationer och traditioner som presenteras i boken.
Viktor Rosdahl
Viktor Rosdahl f.1980 bor och är verksam i Malmö. Rosdahl tog sin master på Malmö Konsthögskola 2007 och är representerad både i privata och institutioners samlingar runt om i landet. 2008 debuterade han hos Magnus Åklundh i Malmö och året därpå hos Christian Larsen i Stockholm och har sedan dess visat sin konst på en mängd plaster i världen. Nu senast som en av utställarna på CHART Art fair 2022 i Köpenhamn med Galleri Cora Hillebrand i Göteborg, där hans senaste soloutställning visades, därefter hos Ebba de Faire i Stockholm och nästa år på Berg Gallery Stockholm följt av Werkshalle Wiesenburg i Berlin.
2021
Colin Fraser
Colin Fraser (född i Glasgow, Skottland 1956) har sin ateljé i Lund men är numera bosatt i Borstahusen. Han studerade konst vid Brighton Polytechnic innan han flyttade till Sverige 1981. Colin har länge varit etablerad som en av världens ledande äggtempera-målare. Han är känd för sina detaljerade stilleben, landskap och interiörer. Användning av äggtempera ger verken en lätt, genomskinlig kvalitet som är oöverträffad i andra medier. Tekniken är svår att kontrollera och används sällan av samtida konstnärer.
Max Book
Max Mikael Book, (född 1953) svensk målare, autodidakt. Har varit verksam som lärare på konsthögskolan. Kraftfullt, ofta tungt måleri med hotfull naturromantik. Plötsligt kan han bryta in med en kontrasterande färg, en glipa som vänder stämningen i bilden. Han kan lägga in en gaffititex, ett meddelande, ett tecken som oförklarliga möten i bilden. Han arbetar med en glödande intensiv färgkänsla.
Kent Wisti
Kent Magnus Wisti, född 8 november 1971 i Älmhults församling, är en svensk präst, målare, tecknare, grafiker, författare och satirtecknare, verksam i Lund. Han växte upp i en icke-kyrklig familj i Älmhult, men blev tidigt intresserad av trosfrågor. I gymnasiet utbildade han sig till barnskötare och arbetade några år i det yrket innan han utbildade sig till konstnär. I mitten på 1990-talet började han läsa teologi och prästvigdes 2003 i Lund.
Agneta och Carolina Gynning
Agneta Gynning (född 1952). Konsten kom in tidigt i hennes liv både genom mamman, som ofta tog med henne på utställningar och hennes farbror Lars, som var en internationellt erkänd textilkonstnär. Lars var idolen och inspirerade henne i konsten.
Agneta Gynning arbetar med skulptur i olika material från sval och stram brons och marmor till gummi. Den är inspirerad av det undermedvetna och i verken ryms en konstant känsla av rörelse och liv.
Carolina Gynning är född i Helsingborg 1978. Hon har målat sedan tidig ålder och 2004 debuterade hon med sin första utställning som konstnär. Hon målar med starka färger och tydliga kontraster. Motiven speglar kvinnor hon mött eller kvinnor som lever inom henne. Konsten är Carolinas passion och huvudsakliga sysselsättning, men hon formger också smycken och inredningsdetaljer. Carolina har också skrivit böcker och är en anlitad programledare på tv.
Peter Hermansson
Peter Hermansson är född i Lycksele 1975. Hans inkörsport till konsten var när han upptäckte graffitin i tidiga tonåren. Tillsammans med sin kusin målade han graffiti och såg filmer som Style Wars och Wildstar. Kusinens farmor var den etablerade konstnären Atti Johansson och i hennes ateljé fördes många diskussioner om livet och konsten. Hon introducerade också Peter för mycket konst alltifrån primitivism till modernism och surrealism.
Efter fem år av utbildning och lärlingstid i Småland debuterade Hermansson 2009 med utställningen ”DARK TIMES” på galleriet The Glassery i Sthlm. Sedan dess har han ett 70-tal utställningar bakom sig, främst i Sverige och Europa men också USA och Kina. Den senaste serien ”THE CONTINENT” som nu visas på Pumphuset för första gången, är en serie graal-glas som har resor med okända slutmål, och kartans vita fläckar som inspiration. Hermansson är nu verksam i Nybro.
Alexander Klingspor
Det var vid sexton års ålder som Alexander Klingspor (f. 1977) bestämde sig för att ägna sig år konst. Han fick tidigt upp ögonen för realistiskt måleri med rötter i de äldre mästarnas måleri från renässansen, barocken och det sena 1800-talets konstriktningar. Ett par år senare åkte Klingspor till USA för att studera realistiskt måleri och illustrationskonst hos Mark English i Kansas City, Missouri.
Så småningom kom Alexander Klingspor att etablera sig i New York med egen ateljé på Manhattan. Sedan dess har hans målningar ställts ut i olika delar av USA och Europa. Hans verk har köpts av samlare från hela världen: Stellan Skarsgård, Whoopi Goldberg, Salman Rushdie och den amerikanske filantropen och konstsamlaren Iris Cantor är några namn som kan nämnas.
2020
Mona Hedin
Textilkonstnären Mona Hedin är en målande konstnär i det textila materialet, hon målar helt enkelt i garn. Hon är representerad i landsting, kommuner, museer och kyrkor. Många gallerier och konsthallar har också haft hennes verk till beskådan sedan hennes fösta utställning 1984. Nu ställer hon för första gången ut i Landskrona. Utställningen på Pumphuset har vernissage på lördag klockan 12-15 med invigning klockan 13.
Mona Hedin arbetar med textila objekt, främst gobelänger och gärna i oregelbundna former. Hon utgår från det textila materialets förutsättningar, material som ull, lin och silke, men också främmande material som skapar en tredimensionell bild.
Kim Berkhuizen
Kim Berkhuizen (född 1980) är uppväxt i Landskrona. I sin studio på Fröfabriken skapar han både måleri och skulpturer. Hans konst är abstrakt och han arbetar med akrylfärg, spray och spackel i starka färger.
Kim har bott lite överallt i världen som Malmö, Göteborg, New York, Ålesund i Norge samt i Spanien. Härifrån hämtar han mycket av sin inspiration ”I min abstrakta värld kan man hitta inspiration från naturen och havet. Skyskrapornas raka linjer, graffitimålningarna under broarna och konstnärer som jag beundrar”. Nu är han tillbaka i Landskrona sedan några år tillbaka.
Susanne Jardeback
Koloristen Susanne Jardeback Olesen (1959) arbetar sedan 20 år med konst på heltid och vid sidan om sitt eget måleri bedriver hon också kursverksamhet i sina ateljéer utanför Ask. Susanne arbetar i olika tekniker, såväl olja som akryl, och ibland med collage. Motiven upplevs som abstrakta eller halvabstrakta och är ofta i starka färger. 2011 utnämndes Susanne Jardeback Olesen till Nobelkonstnär och fick det hedersvärda uppdraget att tillverka Nobeldiplomen för ekonomi, kemi och fysik t.o.m. 2013 och för ekonomi även 2014.
Mästargrafik från Atelje Larsen, under stor press 2,0
Konstnärer som medverkar är:
Adam Saks, Ann Edholm, Astrid Sylwan, Clay Ketter, Erich Hörtnagl, Frank Brunner,
Jan Håfström, Kristina Matousch, Lennart Aschenbrenner,
Lone Recht, Lotta Melin, Olav Christopher Jenssen
Karin Dockson
Karin Weisz Dockson (född 1947) är en svensk målare, illustratör och arkitekt SIR/MSA. Intresset för bilden började tidigt, då hennes far var frilanstecknare och inspirerade till skapandet. Under 70-talet var Karin Weisz Dockson grafisk formgivare, från 1982 arbetar hon på Dockson Arkitekter. Karin har parallellt arbetat med måleri och studerat vid bl.a. Gerlesborskolan i tempera- och akrylmålning, kroki och teckning.
2019
Thomas Muller
Jag började, för många år sedan min konstnärliga bana som dekormålare och väggmålare. Jag har utbildat mig i bl a Oslo och efter 3 år i Norge mellanlandade jag under en tioårsperiod i Stockholm. Efter Stockholm blev det Göteborg och ateljé i gamla Porterbryggeriet. Därefter gick resan ner till Halmstad några år för att sedan bygga galleri och ateljé i Edenberga. Nu är jag tillbaka i min gamla miljö på Viktoriagatan i Halmstad för att fortsätta skapa tavlor och objekt. Jag försöker förverkliga stämningsbilder på mitt egna lite humoristiska och gåtfulla sätt. Fantasi, symbolik, tänkvärdhet och underfundighet är mina nyckelord när jag experimenterar fram mina verk
PG Thelander
PG Thelander, född 1936, är målare, skulptör och grafiker. Han utbildades vid Konstfack 1953 – 1959 och vid Kungliga Konsthögskolan 1959 – 1964. PG Thelander har ett så särpräglat bildspråk att ingen betraktare kan stå likgiltig. Med glimten i ögat blandar han motiv ur den klassiska konsten med egna inslag. Han placerar lekfullt irrelevanta objekt i ett till synes ordinärt motiv. Bilderna är överraskande, ty vem undrar inte varför det finns muttrar, skruvar, öglor, plåsterlappar och taperemsor här och var bland pingviner, sköldpaddor, strutsar och grodor? Och så en och annan blå kub, orange morot, prickig flugsvamp eller röd hummer. PG Thelanders fantasi är outtömlig. Humor och lekfullhet är kännetecken för hans konst. PG Thelander finns representerad på alla större museer i Sverige och på flera i Norden, Paris, Dresden, Mexico City, New York och San Francisco.
Från SvD Accent
Olle Schmidt
Olle Schmidt är född 1960 på Lidingö, och bor och arbetar i Stora Aleryd, Ödeshög. Han utblidades på Lunnevads folkhögskola, Sjögestad 1984 – 86, på Hovedskous Målarskola, Göteborg 1987 – 89 och på Konsthögskolan Valand, Göteborg 1989 – 94.
Det är i den mångbottnade bildsamplingen Olle Schimdt excellerar. Teman och figurer blandas och konfronteras; det kreativa förfrämligandet uppstår så som den ryska formalisten Viktor Sjklovskij beskrivit det. Dennes tes om behovet av språkligt avstånd mellan dikt och verklighet är central för all figurativ konst, så också för Olle Schmidt.
Stockholm 2015-09-30 © Leif Mattsson
Kaj Engström
Kaj Engström är född 1948 på Fårö och är numera verksam på Fårö och i Älmhult.Han är en svensk målare och skulptör inspirerad av Fårös hav och karga natur och Smålands djupa skogar.
Kaj Engström växte upp på Fårö omgiven av hav och vindpinad hed, strandängar och kryptall. Som trettonåring lämnade Kaj Engström Fårö och tog hyra som jungman på ett fartyg. Sjömännen uppmuntrade hans målande och när han var arton år gick han iland fast besluten att försörja sig på att måla. Han studerade vid Hemse folkhögskola och Forum och Grafikskolan i Malmö.
Senare flyttade han till Småland och bytte hav och tång mot djupa granskogar och svarta tjärnar vilket var svårt i början. Skogarnas älgar är inspirerande motiv liksom sjöarnas gäddor och Fårös får. Kaj vill förstärka djurens känsla, inte måla av.
Kjell Engman
Kjell Engman, född 1946, ) verksam vid Kosta Boda sedan 1978. Kjell utbildade sig på Konstfack i Stockholm 1973 – 78 och på Pilchuck Glass School utanför Stanwood i delstaten Washington i USA 1991.
”Mitt skapande utgår från livets cirkel. Jag vill forma glas som känns, som talar till alla våra sinnen. Utnyttja brytningarna och ljuset. Skapa bilder och berätta. Jag drivs av själva sökandet där nyfikenheten, mystiken och mytologin är viktiga inslag. Glaset, den levande massan är min följeslagare.” (Kjell Engman)
Kjell Engman är en outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje som får fritt utlopp i såväl bruks- som konstglas. Han hämtar inspiration från djurriket och musikens värld. Han arbetar ofta med större installationer där han även använder sig av element som ljud och ljus. Han är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt.
Kjell är en för svenska förhållanden en ovanligt internationell konstnär och har haft separatutställningar i Australien, Nya Zeeland, Japan, Thailand, Italien, Tyskland, Schweiz, Turkiet, Holland, Grekland, England, Norge och Danmark.
Stina Wollter
Stina Wollter (född 1964) är en svensk konstnär, tecknare, radioprogramledare, sångerska och textförfattare bosatt i Uppsala. Hon har studerat vid Gerlesborgsskolan, Nordiska Konstskolan i Finland, Konstindustriskolan (HDK), Göteborg och KV:s Konstskola, Göteborg.
”Det sker och har skett mycket i världen, det sker mycket i våra liv. Det är det stora och det lilla, det allmängiltiga och det privata. Jag försöker berätta något. Ibland vet jag inte själv vad det är. Svaret finns bortom bilden. Jag har lärt mig, genom alla möten med de som sett min konst, att svaret är och blir olika genom att vi alla är olika, på olika platser i våra liv. Konsten föreställer kanske det vi behöver att den föreställer.”(Stina Wollter).
Stina Wollter arbetar i framför allt med måleri, skulptur och teckning. Återkommande motiv är kvinnor och barn, ofta i hotfulla eller hotade miljöer. Hon är representerad i ett antal kommuner och undervisar även på bland annat Gerlesborgsskolan. Stina målar inte bara bilder med pensel och färg, Stina målar även med ord på ett enastående sätt! Läs gärna hennes bok (Kring denna kropp), lyssna på hennes radioprogram… speciellt på Sommar i P1 (finns på SR play) och njut av hennes musik (Garden songs)
2018
Adam Saks
Adam Saks nominerades 2014 till Queen Sonja Art Award och blev 2015 den första mottagaren av Kjell Nupen Memorial Grant. Adam Saks (f. 1974) är bosatt i Berlin och har studerat på den kungliga Danska Konstakademin (1993 – 99) och har sedan dess ställt ut på internationella museer och gallerier, bl.a. ARoS – Århus Konstmuseum, Nordiska Akvarellmuseet, LAC – Lieu d’Art Contemporain, Kunsthal Nord och Kunstverein Reutlingen
Frank Brunner
Frank Brunners motiv har ofta en tvetydighet i sig. Bilderna uttrycker något bakomliggande. I tillägg till detta är han på evigt jakt efter att kombinera motsättningar mellan det berikande uttrycket och det impulsiva anslaget. Han är född 1971 i Kristiansand och har studerat på Statens Konstakademi i Oslo (1993 – 98), Yale i USA (1998 – 2000) och Lija Statsakademi i Ryssland (1995 – 96).
Astrid Sylwan
Astrid Sylwan målar oftast med hela kroppen, med stora borstar och tvättsvampar på golvet. Hon häller ut färg direkt från tuben, men borstar också fram mera transparenta ytor på duken. Målningarna utstrålar närvaro och energi.Det är kraftfullt och storskaligt, ett rytmiskt utforskande med mycket livsglädje och positivitet. Verken visar konstnärens kropp och rörelsemönster. Det krävs en rörlighet av betraktaren för att uppleva allt detta. En intressant tanke framför varje målning blir hur man skulle kunna tänkas dansa till dessa bilder. Tankarna går också till den abstrakta expressionismen, till konstnärer som Arshile Gorky och Jackson Pollock som valde att behålla en distans till naturen och i högre grad arbeta med den som väsen.
Ann Edholm
Ann utbildade sig på Gerlesborgsskolan i Stockholm 1977–1978 och 1980–1981, på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1981–1986. Hon var professor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan 1992–1998 och vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999–2002. Ann blev ledamot av Konstakademien 1999.
Apparatjik
POPKULTUR MÖTER SAMTIDSKONST
Apparatjik är ett internationellt musik- och kulturkollektiv som bildades 2008 av basist Guy Berryman från Coldplay, gitarrist/keybord Magne Furuholmen från a-ha, sångare/gitarrist Jonas Bjerre från Mew, och Martin Terefe, Grammy-belönad producent och kompositör. Medlemmarna genomför gränsöverskridande samarbeten inom kulturområdet tillsammans med olika kollektiv inom konst, musik och vetenskap. Konstutställningen presenterar mästargrafik både som monotypier och seriegrafik gemensamt framtagen av gruppen Apparatjik, samt ett urval av deras videokonst. Utställningen visar också grafiska blad i ett spännande projektsamarbete med USA-konstnären Foxito.
Drottning Sonja och Örnulf Opdahl
Dronning Sonja (f. 1937) er utdannet i kjole- og draktsøm ved Oslo yrkesskole og l’Ecole Professionelle de jeunes Filles i Lausanne, Sveits. I tillegg har Dronningen også en cand.mag. grad fra Universitetet i Oslo, med fagene fransk, engelsk og kunsthistorie. Under de anerkjente norske kunstnerne Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen har Dronningen studert akvarell og grafikk. I 2011 resulterte Dronningens kunstinteresse i at hun dannet Queen Sonja Print Award (QSPA).ÖRNULF OPDAHL född 1944 i Ålesund, räknas som en av de stora romantiska konstnärerna i norsk samtidskonst. Naturen är central i hans verk, där han arbetar med att fånga en stämning i landskapet. Örnulfs motiv gränsar mot ett abstrakt formspråk där naturelementen som väder och vind framställes i lika stor grad som de storslagna fjällen eller det karga kustlandskapet.
2017
Birgitta Nelson Clauss
Birgitta Nelson Clauss (född 1948) är textilkonstnär, tecknare och illustratör. Hon studerade vid Konstfack och Högre Konstindustriella Skolan i Stockholm 1954-1968 och vid Gra kskolan Forum i Malmö 1968-1969. Birgitta behärskar de esta material och textilier. Med stor skicklig- het och underfundig humor möter hon en publik i alla åldrar. Eller med hennes egna ord: ”Om det vill jag berätta vitt papper, kritor, pennor, silke, ull och bomull, garn och tyg, varp och inslag, måla, teckna, fantasi och drömmar, glädje och sorg, lekfullhet och allvar. Gobelänger, broderier, små skulpturer och teckningar.”
Ulrica Hydman Vallien
Ulrica Hydman Vallien föddes och växte upp i Stockholm. Vid 20 års ålder studerade Ulrica keramik och glas på Konstfack i Stockholm där en av hennes lärare var Stig Lindberg. Här träffade hon sin blivande make Bertil Vallien. 1961 – 1963, efter avslutad utbildning, gjorde Ulrica och Bertil studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Numera hittar vi paret Vallien i Åfors i Småland och sedan 2001 har de permanent utställning med glas, målningar och keramik på VIDA museum, Halltorp, Öland.
Att dyka ner i Ulricas värld är en resa som tar dig långt bortom de olika materialen. Det är en resa genom ett liv kantat av allt det som vi människor går igenom – de stora glädjeämnena som framgångar, kärlek och familj men även den avgrundslösa sorg som infinner sig då du förlorar någon som aldrig går att ersätta. Det som drabbar, det som griper tag om betraktaren, är det ytterst mänskliga. Ulrica Hydman Valliens konstnärskap kan sammanfattas just så – mångfacetterat, personligt och mänskligt briljant. Både konsten och personen bakom den visar prov på ett nästintill obarmhärtigt driv och ett självförtroende som i olika skepnader lika lättsamt som kraftfullt tränger sig in i medvetandet och lämnar ett distinkt avtryck. Sofia Liljergren, Curator, Edsvik Konsthall
Nino Ramsby
Nino Ramsby, konstnär, fotograf, formgivare, sångare, poet och musiker föddes 1972 i Stockholm och växte upp i Krusboda i Tyresö kommun. Sedan tidigt 90-tal har han arbetat som fotograf. Han började som fotografassistent på Moderna Museet 1995 och har sedan arbetat med bild, bildhantering, grafisk formgivning och illustration. Nino målar i olja, akvarell och akryl, ibland renodlat och ofta med blandtekniker där fotografiet ingår och blandas med andra målarmedier. Varje bild kommer till på sitt eget sätt. Ibland tar han kort på en av sina oljemålningar och printar sedan ut den för att sedan måla med akvarell på printen… och sen fortsätter processen på ett eller annat sätt. Den bild som funnits på en utställning kan ses på en annan i ett senare stadie av processen. Hur många stadier en bild kan ha är oändligt många förmodligen.
Birgitte Söndergaard
Birgitte Söndergaard (född 1957 i Vänersborg) är en av våra mest framgångsrika ”kändis-konstnärer”. För den breda publiken är Birgitte en känd skådespelerska och programledare. Hon gick ut Statens scenskola i Göteborg 1981 och har därefter spelat på ett antal teatrar, inte minst privatteatrar i Stockholm, i TV och på film. Utöver teater- och filmroller har hon även under senare delen av 1990- till tidiga 2000-talet varit programledare för TV. Det är nu drygt 15 år sedan som Birgitte Söndergaard bestämde sig för att satsa mer på sitt målande konstnärskap än skådespeleriet. Som bildkonstnär är hon självlärd och målar företrädesvis i olja, pastell och akvarell.
Kacper Kowalski
Kacper Kowalski är en polsk fotograf. Kacper är född 1977 och utexaminerad arkitekt från Tekniska Universitetet i Gdansk. Efter att ha arbetat som arkitekt i fyra år ägnar han nu all tid till flygning och fotografering – både som pilot och fotograf. Kacper tar flygbilder av natur- och stadsmiljöer i Polen. ”Jag ser marken genom arkitektens ögon. Väl i luften och tittar ner på moder jord, finner jag landskapsdetaljer och kompositioner – som en del av en översiktsplan. Undermedvetet använder jag förmodligen yrkesskickligheter från teckningslektionerna. Jag gissar detta är inpräntat i min hjärna. Jag ser världen genom formens filter.”
Fröfabriken Creative Space
Agneta Hemert är utbildad på Konstindustriskolan i Göteborg och Konstskolan Forum i Malmö
Berit Fradera är född och uppvuxen i Värmland och utbildad på Konstfack i Stockholm och Escuela Superior de Artes y Oficios i Barcelona. Bianca Maria Barmen, född i Malmö, uppväxt i Viken, studerade på arkitektskolan LTH i Lund 1979-1981 och på Den Kongelige Danska Kunstakademin i Köpenhamn under åren 1985-1992. Bianca Maria är främst känd som skulptör, men arbetar också med akvarell, teckning och fotografi.
Norbert Robles är född 1953 i Frankrike och utbildad vid Ecole des Beaux Arts i Grenoble. Ett språk skapat av ansikten. Så beskriver Norbert sin konst
2016
Arne Persson
Rolf Hanson
Bertil Vallien
Helene Schmitz
Björn Wessman
Ullastina Larsson
2015
Susanna Slöör och Leif Mattsson
Bertil Warnolf
Lisa Burenius
Aniela Wojdyno-Pasquini
och Antonio Pasquini
Andreas Poppelier
Gustav Sundin
2014
Fredrik Lindqvist
Madlen Herrström
Lars Hoffsten
Helmtrud Nyström
Christel Jönsson
Samlingsutställning KKV Grafik i Malmö:
Jukka Vänttinen, Antje Nilsson, Kristina Nordin
Vera Olsson, Jeannette Lindstedt, Ellisif Hals
2013
Ralph Nykvist
Marja de Raadt
Roger Simonsson
Ulf Gripenholm
Caroline af Ugglas
Stanislaw Zoladz
Kjell Nupen
2012
Stina Lindskog
Lars Melander
Tord Lager
Lennart Aschenbrenner
Carl Fredrik Reuterswärd
unga konstnärer:
Marie Andersson
Anna Ekman
2011
Lone Recht
Ingegerd K Westin
Hasse Karlsson
Stefan Mås Persson
Anders Palmér
unga konstnärer:
Rebecka Hallbert,
Susanna Möhring
2010
Lars Johansson
Hiroshi Koyama
Christel Hansson
Lotti Ringström
Leonard Forslund
unga konstnärer
Mästaren och hans elever:
Odd Nerdrum och fyra målare i Nerdrum-skolan
Mattias Sammekull, Helene Knoop
Trine Folmoe, Jan-Ove Tuv
2009
Annika Svenbro
Karin Wikström
Eva Zetterwall
Simon Arne
Edward Jarvis
unga konstnärer:
Aleksandra Kuscharska,
Paulina Pietilä
Magali Cunico
2008
Minako Masui
Suzanne Nessim
Carl-Fredrik Reuterswärd
Madelaine Pyk
Ulf Trotzig
unga konstnärer:
Ditte Ejlerskov, EvaMarie Lindahl
Johan Furåker
2007
Lis Kläpp
Janeric Johansson & Liu Lifen
Ulrica Hydman Vallien
PG Thelander
Niklas Anderberg
unga konstnärer:
Anna Ling, Anders Sletvold Moe
Michael Johansson
2006
CO Hultén
Pontus Carle
Lars Jonsson
Cecilia Sikström
Björn Wessman