2023

David Svensson

David Svensson, bildkonstnär, objekt och installationskonstnär, född 1973 i Skillingaryd. Han bor och verkar i Malmö. Han studerade vid Malmö Konsthögskola, Konstakademin i Stockholm och vid Kungliga Statens Kunstakademi i Oslo.

Yvonne Larsson


Yvonne Larsson född 1958 i Karlskrona är numera bosatt utanför Gyllebo på Österlen. Yvonne studerade vid Kristianstad Konstskola-79-81, och på Malmö Konstskola Forum-83-88. Hon finns representerad bla på Statens Konstråd, Malmö museum, Moderna museet och Kristianstads läns museum. Yvonne fick Henry Mayne stipendiet -21

Elisabeth Östin

Roger Svensson är född i Tingsryd 1964, och bor i småländska Urshult. Han utbildade sig på Konstfack i mitten av 80-talet, och har sedan dess varit en konstnär med många utställningar.

Hasse Karlsson

Hasse Karlsson är född 1952 i Falkenberg och bosatt i Vitemölla. Han är n av Sveriges absolut främsta akvarellmålare.
Kön ringlar sig alltid lång framför hans hus när det är dags för Konstrundan på Österlen. ”Akvarellmåleri innebär att tämja pigmenten i samklang med naturen. Oftast är jag ute och målar i den miljön där färgskalan motsvarar den inom mig.”

2022

SVAJS, Susanna Salifou Nygren och Vanja Gyllensköld

Susanna Salifou Nygren (f 1956) är uppvuxen på landet utanför Örebro och numera verksam i Stockholm. Konstnärlig utbildning från bl.a Konsthögskolan Valand 1986-91, Gerleborgs målarskola 1984-86, Birkagårdens Folkhögskola 1981-83. Vanja Gyllensköld (f 1962) är uppvuxen i Stockholm. Konstnärlig utbildning bl.a från Konsthögskolan Valand, Kunstakademie Dusseldorf, och Gerleborgsskolan. Deras förnamn, Susanna och Vanja, bildar det förkortade anagrammet SVAJS, som också har blivit utställningens titel

Lars Nordin

Lars Nordin (f 1953) är uppvuxen i Halmstad. Han har drivit egen reklambyrå under hela sitt verksamma liv och arbetat aktivt med konst vid sidan av. Grundutbildning inom konst fick han vid KV:s Konstskola vid Göteborgs Universitet på 70-talet. Sedan slutet av 80talet har han dessutom drivit Galleri Tres Hombres Art tillsammans med Per Gessle i Tylösand. Under senare decennier har han även hunnit med att designa inredningen till flera av landets största inomhus arenor, designa flera mattkollektioner samt en del möbler. Allt med konsten som en ledstjärna och som en central del i sitt skapande.

Lotta Melin

Lotta Melin är född i Gällivare 1961 och uppväxt i Umeå. När hon var 17 år flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig inom dansen. Hon blev en välkänd och hyllad koreograf men efter en kris tog hon farväl av dansen och började måla. Men hon har inte lämnat dansen helt. De senaste åren har Lotta Melin skapat och fram­fört performanceverk till maken Jan Håfströms utställningar. I en dröm fick hon uppmaningen att börja måla. I samma dröm fick hon också instruktioner hur hon skulle måla; på rispapper med tusch, i rött och svart. Hon följde uppmaningen och överraskade både sig själv och omgivningen med den drivna tekniken. Kroppen har varit hennes redskap, nu är den hennes motiv.

Jan Håfström

Jan Håfström föddes 1937 och är främst känd som målare, tecknare och skulptör. Han studerade filosofi och konsthistoria och tog en fil kand-examen 1962 och utbildade sig senare på Kungliga Konsthögskolan. Han debuterade som konstnär redan 1966. Idag intar han en central position i den svenska konstvärlden.

Björn Rantil

Björn Rantil, född i Landskrona 1943, är bosatt i Göteborg sedan 1973. Björn växte upp i Landskrona och tog studenten 1964, och arbetade under flera somrar som badvakt på badplatsen Cement här i Borstahusen. Därefter blev det studier vid Lunds Universitet.
I Still Life / Work Life förenas två vitt skilda fotografiska genre, stilleben och dokumentär fotografi genom ett omfattande och varierat urval ur Hasselbladstiftelsens samling. Björn Rantil är bland de 25 konstnärer från olika generationer och traditioner som presenteras i boken.

Viktor Rosdahl

Viktor Rosdahl f.1980 bor och är verksam i Malmö. Rosdahl tog sin master på Malmö Konsthögskola 2007 och är representerad både i privata och institutioners samlingar runt om i landet. 2008 debuterade han hos Magnus Åklundh i Malmö och året därpå hos Christian Larsen i Stockholm och har sedan dess visat sin konst på en mängd plaster i världen. Nu senast som en av utställarna på CHART Art fair 2022 i Köpenhamn med Galleri Cora Hillebrand i Göteborg, där hans senaste soloutställning visades, därefter hos Ebba de Faire i Stockholm och nästa år på Berg Gallery Stockholm följt av Werkshalle Wiesenburg i Berlin.

2021

Colin Fraser

Colin Fraser (född i Glasgow, Skottland 1956) har sin ateljé i Lund men är numera bosatt i Borstahusen. Han studerade konst vid Brighton Polytechnic innan han flyttade till Sverige 1981. Colin har länge varit etablerad som en av världens ledande äggtempera-målare. Han är känd för sina detaljerade stilleben, landskap och interiörer. Användning av äggtempera ger verken en lätt, genomskinlig kvalitet som är oöverträffad i andra medier. Tekniken är svår att kontrollera och används sällan av samtida konstnärer.

Max Book

Max Mikael Book, (född 1953) svensk målare, autodidakt. Har varit verksam som lärare på konsthögskolan. Kraftfullt, ofta tungt måleri med hotfull naturromantik. Plötsligt kan han bryta in med en kontrasterande färg, en glipa som vänder stämningen i bilden. Han kan lägga in en gaffititex, ett meddelande, ett tecken som oförklarliga möten i bilden. Han arbetar med en glödande intensiv färgkänsla.

Kent Wisti

Kent Magnus Wisti, född 8 november 1971 i Älmhults församling, är en svensk präst, målare, tecknare, grafiker, författare och satirtecknare, verksam i Lund. Han växte upp i en icke-kyrklig familj i Älmhult, men blev tidigt intresserad av trosfrågor. I gymnasiet utbildade han sig till barnskötare och arbetade några år i det yrket innan han utbildade sig till konstnär. I mitten på 1990-talet började han läsa teologi och prästvigdes 2003 i Lund.

Agneta och Carolina Gynning

Agneta Gynning (född 1952). Konsten kom in tidigt i hennes liv både genom mamman, som ofta tog med henne på utställningar och hennes farbror Lars, som var en internationellt erkänd textilkonstnär. Lars var idolen och inspirerade henne i konsten.
Agneta Gynning arbetar med skulptur i olika material från sval och stram brons och marmor till gummi. Den är inspirerad av det undermedvetna och i verken ryms en konstant känsla av rörelse och liv.
Carolina Gynning är född i Helsingborg 1978. Hon har målat sedan tidig ålder och 2004 debuterade hon med sin första utställning som konstnär. Hon målar med starka färger och tydliga kontraster. Motiven speglar kvinnor hon mött eller kvinnor som lever inom henne. Konsten är Carolinas passion och huvudsakliga sysselsättning, men hon formger också smycken och inredningsdetaljer. Carolina har också skrivit böcker och är en anlitad programledare på tv.

Peter Hermansson

Peter Hermansson är född i Lycksele 1975. Hans inkörsport till konsten var när han upptäckte graffitin i tidiga tonåren. Tillsammans med sin kusin målade han graffiti och såg filmer som Style Wars och Wildstar. Kusinens farmor var den etablerade konstnären Atti Johansson och i hennes ateljé fördes många diskussioner om livet och konsten. Hon introducerade också Peter för mycket konst alltifrån primitivism till modernism och surrealism.
Efter fem år av utbildning och lärlingstid i Småland debuterade Hermansson 2009 med utställningen ”DARK TIMES” på galleriet The Glassery i Sthlm. Sedan dess har han ett 70-tal utställningar bakom sig, främst i Sverige och Europa men också USA och Kina. Den senaste serien ”THE CONTINENT” som nu visas på Pumphuset för första gången, är en serie graal-glas som har resor med okända slutmål, och kartans vita fläckar som inspiration. Hermansson är nu verksam i Nybro.

Alexander Klingspor

Det var vid sexton års ålder som Alexander Klingspor (f. 1977) bestämde sig för att ägna sig år konst. Han fick tidigt upp ögonen för realistiskt måleri med rötter i de äldre mästarnas måleri från renässansen, barocken och det sena 1800-talets konstriktningar. Ett par år senare åkte Klingspor till USA för att studera realistiskt måleri och illustrationskonst hos Mark English i Kansas City, Missouri.

Så småningom kom Alexander Klingspor att etablera sig i New York med egen ateljé på Manhattan. Sedan dess har hans målningar ställts ut i olika delar av USA och Europa. Hans verk har köpts av samlare från hela världen: Stellan Skarsgård, Whoopi Goldberg, Salman Rushdie och den amerikanske filantropen och konstsamlaren Iris Cantor är några namn som kan nämnas. 

2020

Mona Hedin

Textilkonstnären Mona Hedin är en målande konstnär i det textila materialet, hon målar helt enkelt i garn. Hon är representerad i landsting, kommuner, museer och kyrkor. Många gallerier och konsthallar har också haft hennes verk till beskådan sedan hennes fösta utställning 1984. Nu ställer hon för första gången ut i Landskrona. Utställningen på Pumphuset har vernissage på lördag klockan 12-15 med invigning klockan 13.

Mona Hedin arbetar med textila objekt, främst gobelänger och gärna i oregelbundna former. Hon utgår från det textila materialets förutsättningar, material som ull, lin och silke, men också främmande material som skapar en tredimensionell bild.

Kim Berkhuizen (född 1980) är uppväxt i Landskrona. I sin studio på Fröfabriken skapar han både måleri och skulpturer. Hans konst är abstrakt och han arbetar med akrylfärg, spray och spackel i starka färger.

Kim har bott lite överallt i världen som Malmö, Göteborg, New York, Ålesund i Norge samt i Spanien. Härifrån hämtar han mycket av sin inspiration ”I min abstrakta värld kan man hitta inspiration från naturen och havet. Skyskrapornas raka linjer, graffitimålningarna under broarna och konstnärer som jag beundrar”. Nu är han tillbaka i Landskrona sedan några år tillbaka.

Koloristen Susanne Jardeback Olesen (1959) arbetar sedan 20 år med konst på heltid och vid sidan om sitt eget måleri bedriver hon också kursverksamhet i sina ateljéer utanför Ask. Susanne arbetar i olika tekniker, såväl olja som akryl, och ibland med collage. Motiven upplevs som abstrakta eller halvabstrakta och är ofta i starka färger. 2011 utnämndes Susanne Jardeback Olesen till Nobelkonstnär och fick det hedersvärda uppdraget att tillverka Nobeldiplomen för ekonomi, kemi och fysik t.o.m. 2013 och för ekonomi även 2014.

Mästargrafik från Atelje Larsen, under stor press 2,0

Konstnärer som medverkar är:

Adam Saks, Ann Edholm, Astrid Sylwan, Clay Ketter, Erich Hörtnagl, Frank Brunner,
Jan Håfström, Kristina Matousch, Lennart Aschenbrenner,
Lone Recht, Lotta Melin, Olav Christopher Jenssen

Karin Weisz Dockson (född 1947) är en svensk målare, illustratör och arkitekt SIR/MSA. Intresset för bilden började tidigt, då hennes far var frilanstecknare och inspirerade till skapandet. Under 70-talet var Karin Weisz Dockson grafisk formgivare, från 1982 arbetar hon på Dockson Arkitekter. Karin har parallellt arbetat med måleri och studerat vid bl.a. Gerlesborskolan i tempera- och akrylmålning, kroki och teckning.

2019

2018

2017

2016

Arne Persson
Rolf Hanson
Bertil Vallien
Helene Schmitz
Björn Wessman
Ullastina Larsson

2015

Susanna Slöör och Leif Mattsson
Bertil Warnolf
Lisa Burenius
Aniela Wojdyno-Pasquini
och Antonio Pasquini
Andreas Poppelier
Gustav Sundin

2014

Fredrik Lindqvist
Madlen Herrström
Lars Hoffsten
Helmtrud Nyström
Christel Jönsson
Samlingsutställning KKV Grafik i Malmö:
Jukka Vänttinen, Antje Nilsson, Kristina Nordin
Vera Olsson, Jeannette Lindstedt, Ellisif Hals

2013

Ralph Nykvist
Marja de Raadt
Roger Simonsson
Ulf Gripenholm
Caroline af Ugglas
Stanislaw Zoladz
Kjell Nupen

2012

Stina Lindskog
Lars Melander
Tord Lager
Lennart Aschenbrenner
Carl Fredrik Reuterswärd
unga konstnärer:
Marie Andersson
Anna Ekman

2011

Lone Recht
Ingegerd K Westin
Hasse Karlsson
Stefan Mås Persson
Anders Palmér
unga konstnärer:
Rebecka Hallbert,
Susanna Möhring

2010

Lars Johansson
Hiroshi Koyama
Christel Hansson
Lotti Ringström
Leonard Forslund
unga konstnärer
Mästaren och hans elever:
Odd Nerdrum och fyra målare i Nerdrum-skolan
Mattias Sammekull, Helene Knoop
Trine Folmoe, Jan-Ove Tuv

2009

Annika Svenbro
Karin Wikström
Eva Zetterwall
Simon Arne
Edward Jarvis
unga konstnärer:
Aleksandra Kuscharska,
Paulina Pietilä
Magali Cunico

2008

Minako Masui
Suzanne Nessim
Carl-Fredrik Reuterswärd
Madelaine Pyk
Ulf Trotzig
unga konstnärer:
Ditte Ejlerskov, EvaMarie Lindahl
Johan Furåker

2007

Lis Kläpp
Janeric Johansson & Liu Lifen
Ulrica Hydman Vallien
PG Thelander
Niklas Anderberg
unga konstnärer:
Anna Ling, Anders Sletvold Moe
Michael Johansson

2006

CO Hultén
Pontus Carle
Lars Jonsson
Cecilia Sikström
Björn Wessman